Gdy za oknem mróz warto rozgrzewać się nie tylko treningiem ale też pożywnym jedzeniem. Takie, które przysporzy nam rumieńców, a jednocześnie doda niezbędnych „zdrowych kalorii” będziemy serwować na najbliższym biegu. Poznaj ziołową fasolową:
Składniki
- 1 puszka białej fasolki
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 1 puszka cieciorki brązowej (kala chana)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- pół cebulki
- oliwa z oliwek
- po pół łyżeczki lubczyku, oregano i cząbru
- bulion ziołowy
- ewentualnie: puszka pomidorów (najlepiej w całości), jarmuż
Przygotowanie
Przygotowujemy bulion ziołowy. Gotujemy, do momentu aż warzywa zmiękną, a zioła uwolnią swój aromat. Po koniec gotowania bulionu, w robocie kuchennym siekamy marchewkę, seler naciowy oraz cebulkę i smażymy przez chwilkę w woku na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Można zetrzeć, lub pokroić w drobną kosteczkę.
Dodajemy zioła, sos sojowy i pieprz. Gdy warzywa zmiękną, wsypujemy odsączone fasolki i groch, oraz kubek bulionu. Dokładnie mieszamy, zakrywamy i dusimy przez 3-5 minut.
Wlewamy odcedzony wywar i gotujemy przez 25 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Do zupy pod koniec gotowania możemy dodać też pomidory z puszki i porwany na kawałki jarmuż.
Smacznego!