Ryba z kaszą jęczmienną, smacznie lekko i pożywnie

Foto: Grzegorz Wcisło #grzegorzproject

Kasza jęczmienna jest źródłem łatwo przyswajalnego i rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo poprawia metabolizm, wzmacnia pracę żołądka i jest pomocny przy problemach z trawieniem. Kasza jęczmienna to także dobre źródło witamin z grupy B, manganu i selenu.  Znajdziemy w niej również cenne minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, krzem oraz mangan. Dzięki dużej zawartości skrobi spożywanie jej dodaje nam dodatkowy zastrzyk energii, który utrzymuje się przez długi czas.  Jest doskonałym produktem dla osób prowadzących aktywny tryb życia.

Składniki

Porcja dla 2 osób

  • kasza jęczmienna 200g
  • dorsz 400g
  • jarmuż 50g
  • seler (korzeń) 300g
  • rodzynki 50g
  • kiełki jarmużu
  • oliwa
  • cytryna
  • tymianek

Przygotowanie

Rybę delikatnie solimy, skrapiamy cytryną gotujemy na parze z dodatkiem tymianku ok 20 min. Kaszę dokładnie płuczemy pod kranem, aż zacznie lecieć czysta woda. Do garnka wlewamy czystą wodę, gotujemy ok 15 min. W międzyczasie płuczemy świeży jarmuż i rozdrabniamy go blenderem z dodatkiem oliwy. Uzyskaną w ten sposób pulpę mieszamy z ugotowaną kaszą. Seler ścieramy na tarce na drobne paski następnie mieszamy z rodzynkami. Układamy wszystkie składniki na talerzu posypując je kiełkami jarmużu.

Foto: Grzegorz Wcisło #grzegorzproject

Właściwości warzyw i bakali

Seler korzeniowy ma bardzo mało kalorii, zawiera pierwiastki niezbędne dla biegaczy między innymi wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy PP, C, A i E oraz oczyszcza organizm z toksyn zawartych w jedzeniu. Ciekawostka – seler zawiera dwa razy więcej  witaminy C niż cytrusy.

Rodzynki są dobrym źródłem witamin: B1, B2, B3, B6, K, składników mineralnych: wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, potasu oraz manganu. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia rodzynek to np: ulga w zaparciach, kwasicy, anemii, gorączce a także pomoc w przypadku wystąpienia dysfunkcji seksualnych.

Jarmuż jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Zawiera witaminy C, A, K, E, B6, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor. Jarmuż korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. Jest to warzywo doskonałe dla osób, które dbają o linię, ponieważ ma bardzo mało kalorii.