Brakuje ci czasu na długie gotowanie? Mamy na to rozwiązanie. Szybkie i pożywne ganie z kuskusem i warzywami.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1,2 pieczarki
- mała zielona cukinia
- mała żółta cukinia
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- dużo posiekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- ok. 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 łyżki oleju
- przyprawy – wedle gustu od azjatyckich (curry, gram masala, imbir, chili itp.) po te znane z polskiej kuchni (tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cząber itp.)
Można też dodać inne warzywa – wszystko zależy od gustu. Oczywiście najlepiej oprzeć się na sezonowych.
PRZYGOTOWANIE
Obraną cebulę i marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, po czym wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i pod pokrywką smażymy 2,3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, pokrojone cukinie (półplasterki), paprykę i posiekany czosnek. Dalej pod przykryciem dusimy razem ok. 5 minut, by warzywa zmiękły ale dalej były jędrne. Na koniec całość posypujemy kaszą, wlewamy bulion, dodajemy posiekane pietruszkę i szczypiorek, mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy lekko do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami – gotowe gdy kasza jest miękka.