Kuskus z warzywami – sprawdzona energia

Brakuje ci czasu na długie gotowanie? Mamy na to rozwiązanie. Szybkie i pożywne ganie z kuskusem i warzywami.

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,2 pieczarki
  • mała zielona cukinia
  • mała żółta cukinia
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • dużo posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • ok. 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy – wedle gustu od azjatyckich (curry, gram masala, imbir, chili itp.) po te znane z polskiej kuchni (tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cząber itp.)
Można też dodać inne warzywa – wszystko zależy od gustu. Oczywiście najlepiej oprzeć się na sezonowych.

PRZYGOTOWANIE

Obraną cebulę i marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, po czym  wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i pod pokrywką smażymy 2,3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, pokrojone cukinie (półplasterki), paprykę i posiekany czosnek. Dalej pod przykryciem dusimy razem ok. 5 minut, by warzywa zmiękły ale dalej były jędrne. Na koniec całość posypujemy kaszą, wlewamy bulion, dodajemy posiekane pietruszkę i szczypiorek, mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy lekko do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami – gotowe gdy kasza jest miękka.